5 steg till bygglov för underhåll i Visby innerstad

En av de vanligaste frågorna jag får är:
- Behöver jag verkligen bygglov för att måla mina fönster, om jag använder samma färg som jag alltid har målat dom med?
Och mitt svar är alltid:
-Ja, det behöver du! Om du inte redan har ett lov som gäller vill säga. 

Visbys detaljplan är unik i såväl utformning som detaljnivå. Den förbjuder till exempel plastfärg och ställer krav på att endast traditionella material och metoder får användas. Byggnadsordningen i sin helhet hittar du här! 

I slutet av det här blogginlägget presenterar vi fem punkter du behöver "checka av" för att söka bygglov för underhåll. Fyra av dom kan du göra helt själv.

Bygglov krävs även för underhåll, vilket är ovanligt ur ett nationellt perspektiv. Att måla fönstren med exakt samma färg som tidigare, även om du tänkt använda traditionell linoljefärg, är alltså bygglovspliktigt.
Andra saker som kräver bygglov i Visby innerstad är: 
- Målning av fasad
- Lagning eller utbyte av puts
- Ändring av plank eller mur
- Lagning av plåttak
- Omläggning av mer är 25% av ett tegeltak 
- Trädfällning 

5 saker behövs för att söka underhållslov i Visby. Fyra av dessa kan du göra själv men för den femte behöver du ta hjälp av en antikvarie (till exempel mig). 

Detta behöver du: 

1. Själva bygglovsansökan där den formella informationen om fastigheten fylls i, t ex fastighetsbeteckning. En sådan gör du elektroniskt här! 

2. Ritning/bilder på fasad och de detaljer som ska underhållas. I de flesta fall räcker bra/högupplösta bilder på det du ska söka lov för. 

3. Teknisk beskrivning. I denna ska du beskriva hur du ska gå tillväga för att genomföra underhållet. Det kan till exempel handla om att du beskriver vilken färg du ska måla med, och hur du ska göra för att få ett bra resultat. Det är också viktigt att här beskriva kulören, t ex med ett välkänt kulörnamn som Engelskt röd eller ett NCS-nr, ex. NCS 5040-Y80R. Det ska även finnas med beskrivning av det material som ska underhållas, t ex om det är en kalkputs eller en KC-puts. Det är också viktigt att beskriva hur du går tillväga om du behöver göra något utöver det som planerats i ett första skede, till exempel om det visar sig att fönsterkarmen behöver lagas - beskriv då materialet som ska ersätta det trasiga.

4. Kontrollplan. Jag använder den mall som finns på Region Gotlands hemsida. Den går att redigera så att den passar åtgärderna, d v s det du tänkt göra på just din byggnad. Ifall du ska måla fönster kan en kontrollpunkt t ex vara Färgtyp. 

5. Antikvariskt utlåtande. Om du gör det mesta själv är ett antikvariskt utlåtande en baggis för antikvarien. Jag brukar ta in det material som du redan gjort/tagit fram och sedan skriva ett utlåtande utifrån det. Utlåtandet är något som endast en antikvarie kan göra. 


Om du har följt alla fem punkter ovan så ska allt vara redo att skickas in till regionen för beslut om bygglov! Bygglovet håller i 5 år vilket betyder att du kan underhålla på samma sätt i fem år framåt. Att söka är allra enklast att göra via regionens hemsida, där loggar du in med Bank-id och skickar in underlagen digitalt. Ingen separat bygglovsansökan behövs. 

Nu hoppas jag att du känner att allt blev lite lättare med underhållslov! När du är redo för utlåtande kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig! 
 

Om du inte vill ta dig an någon av punkterna ovan, men likväl underhålla din fastighet, så kan vi göra allt det här åt dig. 

Är det något du saknar i det här inlägget? Skriv gärna en kommentar så svarar vi vartefter.
 

Med vänlig hälsning,
Sandra Såger 
Byggnadsantikvarie 
SAWA antikvarier 

Kommentera gärna: